Chłodnictwo, i inne techniki mrożenia owoców

search:

Któż z na nie lubi słońca i lata. Ciepło sprawia, że nasz organizm czuje się komfortowo. Organizm wytwarza endorfiny pod wpływem słońca. Czujemy się szczęśliwi, brak słońca wywołuje u ludzi depresję. Nie tylko człowiekowi potrzebne jest słońce i ciepło do życia. Inne organizmy, także potrzebują tych promieni. O cieple myślimy szczególnie wtedy, kiedy przytłacza nas chłód zimy. Tęsknimy za tym, co daje nam wiosna, czy lato.

Owoce i warzywa to, coś, za czym szczególnie tęsknimy zimą. Smak i zapach świeżych produktów zachęca każdego miłośnika słodkości. Niestety tego smaku nie jest tak łatwo zachować, gdy w Polsce panuje zima. Chłód i mróz powodują problemy w hodowli warzyw i owoców. Przywożone są one z krajów położonych za granicami Polski. Tam gdzie temperatura jest wysoka przez cały, okrągły rok. Jakie możliwości daje chłodnictwo?

Prócz przywożenia świeżych owoców i warzyw z zagranicy, trzeba ratować swoje kubki smakowe w inny sposób. Chłodnictwo daje takie możliwości. Jednym z takich sposobów jest mrożenie tych produktów, wtedy, kiedy ich hodowla jest możliwa. Mrożone owoce po rozmrożenie nadal mają dobry smak. W chłodnictwie jakoś nie dorównuje, świeżym produktom, ale w ostateczności jest doskonałym rozwiązaniem dla konsumenta, który czasami pragnie poczuć smak lata.